Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας - 12 Οκτωβρίου

Από τη σελίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας


Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.

 

Τι είναι η αρθρίτιδα;

 

Η αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, διόγκωση μαλακών μορίων, υπερτροφία του αρθρικού θύλακα, αύξηση των αρθρικού υγρού και περιορισμό της κινητικότητας.καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις. Η αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο στην κίνηση και στην ψηλάφηση των αρθρώσεων.
Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων επισκέπτονται το γιατρό τους με προβλήματα των αρθρώσεων, μια κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής, πρόωρη συνταξιοδότηση και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, σοβαρή αναπηρία στον πάσχονυα. Οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα.

 

Ποια είδη αρθρίτιδας υπάρχουν;

 

Οι αρθρίτιδες διαχωρίζονται σε:
  • Εκφυλιστικές
  • Φλεγμονώδεις (ανοσολογικές)
  • Μεταβολικές (από κρυστάλλους)

Πως γίνεται η διάγνωση μιας αρθρίτιδας;


Ο ρευματολόγος είναι ο γιατρός που ασχολείται με την παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος κι έχει εμπειρία στη διάγνωση, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση και στην πρόληψη της αρθρίτιδας.
Η ρευματολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής επιστήμης που ασχολείται κυρίως με τη μελέτη των αυτοάνοσων-συστηματικών νοσημάτων και των εκφυλιστικών παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος.

 

Τι πρέπει να κάνω για να θεραπεύσω την αρθρίτιδα;

 

Λόγω της μεγάλου εύρους των παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση αρθρίτιδας, πρέπει καταρχήν να γίνει σωστή κλινική διάγνωση. Ακολούθως, πρέπει να ακολουθηθεί ειδική κατά περίπτωση θεραπευτική αγωγή, της οποίας η διάρκεια χορήγησης ποικίλει κατά περίπτωση προκειμένου να υποχωρήσει ο πόνος και η φλεγμονή και να αποφευχθεί η εγκατάσταση μόνιμων οστικών παραμορφώσεων που δυσκολεύουν την κινητικότητα του ασθενή.

 

Σύμφωνα με την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αρθρίτιδα παραθέτουμε:

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των εργαζομένων με ρευματικές παθήσεις:
  • Οι Έλληνες στον ιδιωτικό τομέα δουλεύουν περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και αποφεύγουν τις αναρρωτικές άδειες
  • Η οικονομική κρίση και η πρόωρη συνταξιοδότηση επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία
  • 15’ άσκηση την ημέρα ή 90’ την εβδομάδα βοηθούν στη διατήρηση της κινητικότητας
Στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στην υγεία των εργαζομένων που υποφέρουν από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις καθώς και στην αξία της κίνησης για την ποιότητα της ζωής τους, δίνουν έμφαση φέτος η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αρθρίτιδα.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 27% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια ρευματική ή μυοσκελετική πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της οσφυαλγίας, του πόνου στον αυχένα, των διαταραχών των άνω άκρων και των φλεγμονών των αρθρώσεων.

Οι επιπτώσεις της ασθένειας μπορεί να δυσχεράνουν την ολοκλήρωση καθημερινών εργασιών, ωθώντας αρκετούς ανθρώπους να αφήσουν την εργασία τους ή ακόμη και τις καθημερινές ασχολίες τους. Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση της παθήσεως από ειδικό Ρευματολόγο και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση αποτελούν προϋπόθεση για την καλή ποιότητα ζωής των ασθενών και την παραμονή τους στην εργασία. Ο Ρευματολόγος γιατρός σήμερα διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό αποτελεσματικών θεραπειών, πολλές από τις οποίες βασίζονται στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας.

Ωστόσο, λόγω του υψηλού κόστους των θεραπειών, είναι καθοριστικής σημασίας η εξειδικευμένη γνώση του Ρευματολόγου τόσο για την καταλληλότητα ενός φαρμάκου όσο και τη λελογισμένη χρήση του. Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, o Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, κ. Πέτρος Σφηκάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας. «Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) καταρτίζουμε το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης των Ρευματικών Παθήσεων» συμπλήρωσε ο κ. Σφηκάκης. Το σχέδιο αυτό αφορά στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία, την αποκατάσταση, την έρευνα και την εκπαίδευση.

Το κόστος θεραπείας των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που λαμβάνουν βιολογικά φάρμακα στη χώρα μας ανέρχεται στα 12.000 Ευρώ ανά ασθενή ετησίως ενώ συνολικά ξεπερνά τα 600 εκατ. Ευρώ. «Είναι μεγάλη ανακούφιση για τους ασθενείς με ρευματολογικές και μυοσκελετικές παθήσεις η δυνατότητα που παρέχει το Υπουργείο Υγείας να συνεχίσουν να λαμβάνουν εξελιγμένες θεραπείες, καθιστώντας τους πιο λειτουργικούς και πιο μάχιμους στην εργασία» τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., κ. 2ημήτρης Κασίμος, Ρευματολόγος 401 Γ.Σ.Ν.Α., «…ωστόσο, ασκούμε εποικοδομητική κριτική με σκοπό τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και διεκδικούμε για τα άτομα με κινητικά προβλήματα ίσες ευκαιρίες για εργασία».

Έρευνες Ελλήνων Ρευματολόγων δείχνουν ότι έως και 30% των ατόμων με αρθρίτιδες διστάζουν να αναφέρουν την πάθησή τους στους συναδέλφους και στους εργοδότες τους από το φόβο της διάκρισης και της απώλειας της εργασίας.

Η οικονομική κρίση προκαλεί πιέσεις στους έλληνες εργοδότες και εργαζόμενους. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες σε σχέση με τους ευρωπαίους, γεγονός που μπορεί να αποβεί επιζήμιο για την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία τους.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που αναφέρουν αναρρωτικές άδειες που σχετίζονται με προβλήματα υγείας. Μόνο το 14% αναφέρει απουσία λόγω προβλημάτων υγείας με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο να ξεπερνά το 22%. Ένας λόγος για το χαμηλό ποσοστό απουσιών είναι ο φόβος των εργαζομένων να μη χάσουν τη δουλειά τους σε περίπτωση που δηλώσουν ασθένεια. Με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, πολλοί διακινδυνεύουν την υγεία τους και συνεχίζουν να εργάζονται σε ακατάλληλο χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η πρόωρη συνταξιοδότηση επηρεάζει δυσμενώς την υγεία του ελληνικού πληθυσμού και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα. Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα είχαν χειρότερη εξέλιξη της υγείας τους από εκείνους που συνέχισαν να εργάζονται.

Οι ρευματικές και οι μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η οσφυαλγία, το αυχενικό σύνδρομο και οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική, ψωριασική αρθρίτιδα) καθώς και η οστεοαρθρίτιδα, επηρεάζουν τους Έλληνες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα ζουν περίπου 100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα με το 25% να σταματά να εργάζεται σε
διάστημα 5 ετών. Επίσης υπάρχουν 25.000 ασθενείς, στην πλειοψηφία τους νεαροί άνδρες, με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα ενώ περισσότερα από 2.000.000 άτομα της τρίτης ηλικίας υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια κα Νάντια Τσιλιάκου, υπεύθυνη της Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), το ένα τρίτο των ασθενών με αρθρίτιδες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, φοβίες και κρίσεις πανικού, που συνδέονται με την πάθησή τους, δεδομένης της τεράστιας επιβάρυνσης στην ποιότητα της ζωής τους. Γι’ αυτό η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έθεσε σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2007 την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα ( τηλ. 210 8237302 helpline@arthritis.org.gr ) Επιπλέον, η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., σε συνεργασία με άλλους συλλόγους ασθενών, προχωρά στη δημιουργία ομάδων περιπάτου, μια που 15 λεπτά άσκησης την ημέρα ή 90 λεπτά την εβδομάδα βοηθούν στη διατήρηση της κινητικότητας."

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία
Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα
Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών
Poster φετινής Παγκόσμιας Ημέρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου