Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ήρθε το τέλος για τις συσκευές του "θαυματουργού" νερού;

'Water Bubbles' photo (c) 2010, Sonny Abesamis - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Ο ΕΟΦ πρόσφατα απαγόρευσε τις διαφημίσεις των συσκευών παραγωγής όζοντος, καθώς δεν διαθέτουν σχετική άδεια κυκλοφορίας, ενώ η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προχώρησε στην επιβολή υψηλών προστίμων στις εταιρείες που τις διαθέτουν στο εμπόριο, λόγω χρήσης αθέμιτων πρακτικών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εταιρείες :
  •  «Ε.Α. ΚΑΤΣΙΟΥΡΑ & ΣΙΑ – CELL O.E.», με το διακριτικό τίτλο “INTERCELL HEALTH O.E”, πρόστιμο 180.000 ευρώ
  •  «K. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε.», που χρησιμοποιεί το διακριτικό τίτλο “ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ CAMELOT”, πρόστιμο 80.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το ΓΓΚ οι εν λόγω εταιρείες έκαναν χρήση αθέμιτων πρακτικών κατά την προώθηση των προϊόντων τους. Διαβάζουμε στο δελτίο τύπου (28/9/2011):

"Μέσα από το περιεχόμενο διαφημιστικών τους ανακοινώσεων ή και εκπομπών εμφάνιζαν στους καταναλωτές ότι οι ισχυρισμοί τους βασίζονταν σε επιστημονικά δεδομένα και μελέτες, δίχως ωστόσο να υφίσταται οποιαδήποτε αντίστοιχη επιστημονική τεκμηρίωση, δημιουργώντας μάλιστα, με τον τρόπο ή τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούσαν, την αναληθή εντύπωση στους καταναλωτές ότι τα προϊόντα τους έχουν λάβει εγκρίσεις και πιστοποιήσεις από αρμόδιες αρχές."

Παρακάτω ακολουθεί το δελτίο τύπου του ΕΟΦ.

"Απαγόρευση διαφήμισης συσκευών παραγωγής όζοντος 

O ΕΟΦ, στα πλαίσια της προστασίας της δημόσιας υγείας, απαγορεύει κάθε είδους διαφήμιση των συσκευών παραγωγής όζοντος, καθώς και κάθε σχετικό έντυπο που συνοδεύει τα προϊόντα αυτά,
που περιλαμβάνουν ισχυρισμούς οι οποίοι προσδίδουν στο παραγόμενο οζονοποιημένο νερό θεραπευτικές ή προφυλακτικές ιδιότητες έναντι των ασθενειών. Οι ισχυρισμοί αυτοί εμπίπτουν στον ορισμό  του φαρμάκου  (βάσει της  Οδηγίας 2001/83/ΕΚ  όπως ισχύει)  και  η διάθεση των αντίστοιχων προϊόντων στην αγορά προϋποθέτει την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ.   Τέτοια άδεια δεν έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα και επομένως, δεν είναι γνωστές οι επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο ΕΟΦ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία ελέγχου με βάση τη νομοθεσία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές,  και τις συναρμόδιες αρχές συνεχίζει να διερευνά το ενδεχόμενο λήψης και επιπλέον μέτρων."

Το δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή μπορείτε να το βρείτε εδώ.λέξεις κλειδιά: όζον, οζονοθεραπεία, οζον, οζονοθεραπεια, συσκευή όζοντος, οζονοποιημένο νερό, μύθοι για την υγεία,Φικιώρης

2 σχόλια:

  1. θα δείξει. Δυστυχώς αυτές οι συσκευές έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Και ένα σχετικό άρθρο από την "Ελευθεροτυπία":
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=310636

    ΑπάντησηΔιαγραφή