Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Οι Έλληνες θα πληρώσουν την κρίση με την υγεία τους;

Οι Έλληνες θα πληρώσουν την κρίση με την υγεία τους; Στην τελευταία έκδοση του  έγκυρου επιστημονικού περιοδικού Lancet (The Lancet, Early Online Publication, 10 October 2011) βρίσκουμε μία συγκριτική μελέτη μεταξύ του επιπέδου της υγείας πριν από το 2007, όπου τότε εμφανείς οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, και των ετών που ακολούθησαν.

'Doctor Hand' photo (c) 2009, Truthout.org - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά:

Οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να επισκεφτούν γιατρό ή οδοντογιατρό όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κύρια αιτία που οι άνθρωποι δε ζήτησαν ιατρική φροντίδα δεν είναι τόσο η αδυναμία πληρωμής της αμοιβής (αν και είναι σημαντικός παράγοντας) αλλά περισσότερο η μεγάλη αναμονή και η έλλειψη ιατρικών υποδομών σε κοντινή απόσταση, αποτέλεσμα των περικοπών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη ο αριθμός των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκε (24% αύξηση από το 2009 στο 2010). Επίσης εντύπωση προκαλεί το γένους ότι στις κλινικές των Γιατρών του Κόσμου, όπου προσφέρεται δωρεάν ιατρική φροντίδα σε Έλληνες και αλλοδαπούς, το ποσοστό των Ελλήνων αυξήθηκε από 3-4% πριν την κρίση σε  30% . Αντίθετα, παρατηρείται μείωση στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπήρξε μείωση των εισαγωγών στα ιδιωτικά νοσοκομεία κατά 25-30%.

Ακόμα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση κρουσμάτων HIV στα τέλη του 2010. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν αύξηση 52% μέσα στο 2011. Τα μισά κρούσματα αντιστοιχούν σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Άλλο ένα αίτιο είναι η πορνεία (μη ασφαλείς σεξουαλικές επαφές) καθώς και ένα μικρό ποσοστό δείχνει να μολύνθηκαν εν γνώση τους προκειμένου να εξασφαλίσουν το επίδομα των 700 € που δίνεται στους φορείς και την γρηγορότερη εισαγωγή τους σε προγράμματα αποτοξίνωσης.

Κατά το έτος 2009 υπήρξε αύξηση της χρήση ηρωίνης 20%. Από την άλλη σε αστικές περιοχές η περίοδος αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης μπορεί να φτάσει τα τρία χρόνια. Επιπρόσθετα τα προγράμματα αποτοξίνωσης μειώθηκαν τις χρονιές 2009-2010 λόγω περικοπών. Μία μελέτη που έγινε σε 275 τοξικομανείς στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2010 έδειξε ότι το 85% αυτών δεν ήταν ενταγμένο σε κάποιο πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

Τέλος καταγράφηκε αύξηση των αυτοκτονιών κατά 17% για το 2009, ενώ ανεπίσημα δεδομένα για το 2010 δείχνουν 25% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Κύρια αίτια των αυτοκτονιών θεωρούνται προβλήματα οικονομικής φύσεως.

Η μελέτη παρουσίασε και ένα θετικό στοιχείο: έχει μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σε γενικές γραμμές βλέπουμε ότι οι περικοπές στο σύστημα υγείας έχουν επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες, και αναμένεται να γίνουν εντονότερες τα επόμενα χρόνια.

Διαβάζουμε στο τέλος της μελέτης:

"Συνολικά, η εικόνα της Υγείας στην Ελλάδα είναι ανησυχητική. Μας θυμίζει, ότι, στην προσπάθεια να αποπληρώσει το χρέος, απλοί άνθρωποι πληρώνουν το ύψιστο τίμημα: την έλλειψη πρόσβασης στην ιατρική φροντίδα και υπηρεσίες πρόληψης, αντιμετωπίζοντας μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από HIV και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και στην χειρότερη περίπτωση να χάσουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Είναι απαραίτητο να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία και στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για να διασφαλιστεί ότι η ελληνική κρίση δεν θα υπονομεύσει την απόλυτη πηγή πλούτου της χώρας: τους ανθρώπους της"


Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Το άρθρο:
Health effects of financial crisis: omens of a Greek tragedy
The Lancet, Early Online Publication, 10 October 2011
doi:10.1016/S0140-6736(11)61556-0 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου