Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

3 δις δολάρια πρόστιμο σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline, παραγωγός φαρμάκων, εμβολίων και άλλων προϊόντων υγείας,  πρέπει να πληρώσει πρόστιμο ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να σταματήσει η δίωξη της από τις αρχές των ΗΠΑ.

Πρόκειται για πρόστιμο μαμούθ, πρωτοφανές στα αμερικανικά χρονικά.

Η εταιρεία μεταξύ άλλων κατηγορείται ότι προωθούσε τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων με αθέμιτες πρακτικές, πχ δωροδοκώντας τους γιατρούς με εισητήρια για συναυλίες ροκ αστέρων, πληρωμένες διακοπές σε εξωτικά νησιά κλπ, συνιστούσε τη χρήση προϊόντων για παθήσεις για τις οποίες δεν είχαν πάρει έγκριση, συνιστούσε τη χρήση προϊόντων που ήταν εγκεκριμένα μόνο για ενηλίκους από εφήβους και άλλα. 

Ένα από τα φαρμακευτικά προϊόντα που αφορά η υπόθεση, είναι το Avandia, ένα αντιδιαβητικό φάρμακο το οποίο έχει αποσυρθεί από την ελληνική αγορά , σύμφωνα με τον ΕΟΦ,  από τις αρχές του 2011, λόγω πιθανών παρενεργειών.

Το 2007 η ίδια εταιρία είχε υποχρεωθεί να πληρώσει πρόστιμο 217,500 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (περίπου 140.000 ευρώ) για ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C  του φρουτοποτού Ribena.


Σχετικοί σύνδεσμοι
Αντιδιαβητικά φάρμακα θα αποσυρθούν από την αγορά - Θέματα Διατροφής 27/9/2010
GlaxoSmithKline to pay $3bn in US drug fraud scandal  -BBC
GlaxoSmithKline - Wikipedia
Ribena- Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου