Με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, που έχουν αναφερθεί στην πόλη μας, ακολουθούν μερικές οδηγίες για την αποφυγή μετάδοσης της γαστρεντερίτιδας. Οι πληροφορίες προέρχονται από ενημερωτικό υλικό του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε από την ιογενή γαστρεντερίτιδα;
Για να μειώσουμε την πιθανότητα νόσησης από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει:
Α) Να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής:
1. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ειδικά:
Σημειώνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε και τα παιδιά της οικογένειας να κάνουν το ίδιο.
2. Καθαρίζουμε σχολαστικά τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και τα οικιακά σκεύη με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
![]() |
photo credit: kari_1981 via photopin cc |
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε από την ιογενή γαστρεντερίτιδα;
Για να μειώσουμε την πιθανότητα νόσησης από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει:
Α) Να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής:
1. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ειδικά:
Σημειώνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε και τα παιδιά της οικογένειας να κάνουν το ίδιο.
3. Χρησιμοποιούμε οικιακή χλωρίνη για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού
4. Αποφεύγουμε τη χρήση σκευών (ποτήρια, πιάτα, κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα
Β) Να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν ασφαλή τρόφιμα και νερό (δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μολυσμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν φυσιολογική όψη και οσμή):
Τι μπορεί να κάνει κανείς όταν νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα για να μην μεταδώσει το νόσημα στα άτομα του περιβάλλοντός του;
Όταν κάποιος νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει για όσο διαρκούν τα συμπτώματά του και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους:
Β) Να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν ασφαλή τρόφιμα και νερό (δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μολυσμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν φυσιολογική όψη και οσμή):
- Καλό πλύσιμο των τροφίμων, πριν την κατανάλωσή τους και πριν το μαγείρεμα
- Χρήση ασφαλούς νερού (γνωστής προέλευσης) για πόση και για μαγείρεμα
- Μαγείρεμα των οστρακοειδών πριν την κατανάλωσή τους
Τι μπορεί να κάνει κανείς όταν νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα για να μην μεταδώσει το νόσημα στα άτομα του περιβάλλοντός του;
Όταν κάποιος νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει για όσο διαρκούν τα συμπτώματά του και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους:
- Να μην συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού ή στην παροχή φροντίδας υγείας σε άλλα άτομα και να περιορίσει την άμεση επαφή με τους οικείους του
- Να απέχει από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο (είτε είναι μαθητής, είτε εργάζεται εκεί)
- Να αποφεύγει την επίσκεψη σε χώρους όπως νοσοκομεία, γηροκομεία ή άλλα ιδρύματα, όπου φιλοξενούνται άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες
- Να μην συμμετέχει σε δραστηριότητες, όπως κολύμβηση σε πισίνα, επίσκεψη σε σπα, ομαδικά αθλήματα.
Σχετικοί σύνδεσμοι
Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων / Γαστρεντερίτιδες
Γαστρεντερίτιδα - Wikipedia
λέξεις κλειδιά: γαστρεντερίτιδα, κρούσματα γαστρεντερίτιδας, γαστρεντερίτιδες, Κόρινθος, Κορινθος, ΚΕΕΛΠΝΟ
Γαστρεντερίτιδα - Wikipedia
λέξεις κλειδιά: γαστρεντερίτιδα, κρούσματα γαστρεντερίτιδας, γαστρεντερίτιδες, Κόρινθος, Κορινθος, ΚΕΕΛΠΝΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου