Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Πάρε κόσμε, πάρε κόσμε, εδώ τα καλά συμπληρώματα διατροφής!

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο "Θέματα Διατροφής"

Τίποτε δεν είναι δηλητήριο, τα πάντα είναι δηλητήριο. Η δόση κάνει το δηλητήριο.
 Παράκελσος, 1493-1541, Ελβετός αλχημιστής & γιατρός


photo credit: Carsten Schertzer via photopin cc

Αλλαγές στον τρόπο διάθεσης των συμπληρωμάτων διατροφής σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφτηκε στα τέλη του Νοεμβρίου (22/11/2013). Συγκεκριμένα η ΚΥΑ που συνυπογράφεται από τους υπουργούς   Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και  Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη, επιτρέπει την πώληση συμπληρωμάτων διατροφής , εκτός από τα φαρμακεία, και  "από καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα", δηλαδή σουπερ-μάρκετ, μπακάλικα και άλλες επιχειρήσεις τροφίμων. 

Κατά τη γνώμη της γράφουσας, η ΚΥΑ είναι άστοχη, αφού ήδη άτυπα τα συμπληρώματα διατροφής διατίθενται μέσω διαδικτύου, τηλεόρασης και διάφορων πλανόδιων πωλητών.Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι καλύτερος έλεγχος στην διακίνηση τέτοιων σκευασμάτων και όχι ανεξέλεγκτη πώληση από μη ειδικούς. Τα συμπληρώματα διατροφής (στα οποία μέσα συγκαταλέγονται όχι μόνο οι γνωστές βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και σκευάσματα απώλειας βάρους, σκευάσματα ευεξίας και αθλητικής απόδοσης κ.α.) κρύβουν αρκετούς κινδύνους εάν δεν καταναλώνονται σωστά.

Τα σκευάσματα μπορούν να αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα που τυχόν λαμβάνει ο καταναλωτής, ενώ λήψη μεγαλύτερη από την ενδεδειγμένη μπορεί  να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που οι καταναλωτές οδηγούνται σε αγορές ακατάλληλων για τις δικές τους ανάγκες σκευασμάτων, μετά από συμβουλές πωλητών προϊόντων που δεν είναι ειδικοί ή από μοντέλα τηλεοπτικών διαφημίσεων.  Φυσικά ο καταλληλότερος για να συστήσει ή να βοηθήσει τον καταναλωτή να επιλέξει το κατάλληλο προϊόν για την περίπτωση του είναι ο επαγγελματίας της υγείας (γιατρός, φαρμακοποιός, διαιτολόγος).

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τον κίνδυνο της νοθείας. Σε προηγούμενη ανάρτηση του ιστολογίου είχε γίνει αναφορά στο ιδιότυπο καθεστώς κυκλοφορίας των σκευασμάτων "Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται σε έγκριση, δηλαδή προηγούμενη αξιολόγηση και αδειοδότηση, αλλά σε γνωστοποίηση"-Εγκύκλιος 55220-22/07/2009. Με πιο απλά λόγια ο εκάστοτε παραγωγός προσκομίζει έναν πίνακα με τα συστατικά που ισχυρίζεται ότι περιέχει το σκεύασμα (γνωστοποιεί) και μετά έχει το ελεύθερο να διακινεί το προϊόν του. Η ελαστικότητα της νομοθεσίας αφήνει μεγάλο περιθώριο νοθείας του τελικού προϊόντος. 

Σε πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ και τον Καναδά , όπου ισχύει παρόμοια νομοθεσία, διαπιστώθηκε ότι σε προϊόντα που διαφημίζονταν ως "φυτικά" , σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν νοθευμένα με ουσίες, οι οποίες δεν αναγράφονταν στη συσκευασία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η δραστική ουσία ήταν σε πολύ μικρότερη  ποσότητα από τις αναγραφόμενη, ή ακόμα και καθόλου.

Αλλά και τα δελτία τύπου που εκδίδει συχνά ο ΕΟΦ προειδοποιούν για την ύπαρξη νοθευμένων σκευασμάτων στην ελληνική αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προϊόντα απώλειας βάρους που είναι νοθευμένα με την απαγορευμένη ουσία σιβουτραμίνη. 

 Γι' αυτό, κατά την άποψη της υποφαινόμενης, θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στον έλεγχο της ποιότητας των σκευασμάτων, ώστε να προστατευθεί ο Έλληνας καταναλωτής,  και στην αποκλειστική διάθεση τους από επαγγελματίες της υγείας.


ΥΓ. Επισυνάπτονται μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από  3 διαφορετικά σάιτ (ελληνικό, αγγλικό, πολωνικό) που διαφημίζουν τον ίδιο σκεύασμα απώλειας βάρους. Εντύπωση προκαλεί η "αληθινή" μαρτυρία, που σε κάθε εκδοχή έχει διαφορετικό όνομα. Για ευνόητους λόγους, το όνομα του προϊόντος έχει σβηστεί . (κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)


Η κυρία Άννα Λιβύου έχασε 10 κιλά! 

Ποιά μου θυμίζει η΄Miranda Coulson , ποιά μου θυμίζει; 


Η Monica Jakublac γνωστή μου φαίνεται... Μα δεν είναι φτυστή η ... : 


Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος





Σχετικοί σύνδεσμοι:
Φυτικά συμπληρώματα: Είναι αυτό που φαίνονται;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου