Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Η παρακολούθηση ταινιών με σκηνές καπνίσματος αυξάνουν τις πιθανότητες να αρχίσει ένας νέος το κάπνισμα.

Δεν αμφισβητείται ότι το κάπνισμα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο, παρόλα αυτά οι νέοι το δοκιμάζουν όλο και σε μικρότερη ηλικία, εκθέτοντας τον εαυτό τους σε περισσότερο κίνδυνο.

Μία ακόμη έρευνα ρίχνει φως στο αίτια που κάνει το κάπνισμα ελκυστικό στις νεαρές ηλικίες.
Το πρόγραμμα "Smoking in Movies", που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  μελέτησε τη σχέση μεταξύ των σκηνών καπνίσματος στις ταινίες και της υιοθέτησης της συνήθειας του καπνίσματος από νέους 12-15 ετών. Οι χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα ήταν η  Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Πολωνία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, "περισσότεροι από 16.000 νέοι ηλικίας 12–15 ετών ερωτήθηκαν ποιες από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες των τελευταίων πέντε ετών είχαν δει. Στη συνέχεια, όλες οι ταινίες που ανέφεραν οι νέοι αναλύθηκαν ως προς τις σκηνές καπνίσματος που περιείχαν. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι το 71% των εισπρακτικών επιτυχιών την περίοδο 2004–2009 περιείχε τουλάχιστον μία σκηνή καπνίσματος. Και όσο περισσότερες ταινίες με σκηνές καπνίσματος είχε παρακολουθήσει κάποιος νέος, τόσο πιθανότερο ήταν να ξεκινήσει το κάπνισμα."

Περισσότερες πληροφορίες εδώ .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου