Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS-Προβολή ταινίας RUINS


Σήμερα 1η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, επέλεξαν οι δημιουργοί για να να ανεβάσουν στο διαδίκτυο ολόκληρο το ντοκιμαντέρ RUINS, που έχει θέμα την δίωξη και δημόσια διαπόμπευση οροθετικών γυναικών, τον Απρίλιο του 2012, λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές.

Χιλιάδες θεατές έχουν ήδη παρακολουθήσει αυτή την ταινία, καθώς έχει προβληθεί σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, χρειάζεται να δει και κυρίως να ενημερωθεί ακόμα περισσότερος κόσμος για όσα είχαν συμβεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν ακόμα.Τον τρόπο με τον οποίο γυναίκες που βρίσκονται στο περιθώριο της ζωής έτυχαν άγριας εκμετάλλευσης απο ΜΜΕ και πολιτικούς , με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας.

Γυναίκες , τοξικομανείς επί το πλείστον,που συνελήφθησαν στους δρόμους, χαρακτηρίστηκαν ιερόδουλες από τις αρχές και τον τύπο, αν και εκτός από μία περίπτωση, ποτέ δεν εξακριβώθηκε κάτι τέτοιο. εξαναγκάστηκαν σε εξετάσεις για τον ιό του HIV, έμαθαν ότι είναι φορείς μιας βαριάς ασθένειας με το χειρότερο τρόπο, κατηγορήθηκαν με σοβαρές κατηγορίες χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, και τέλος τα προσωπικά τους στοιχεία έγιναν γνωστά σε όλη την Ελλάδα καθώς οι φωτογραφίες τους δημοσιεύτηκαν στο σαιτ της ΕΛΑΣ και αργότερα παντού, μαζί με τα ονόματα τους.

Σήμερα οι γυναίκες αυτές έχουν αποφυλακιστεί,  οι κατηγορίες εναντίων τους μειώθηκαν, και οι 8 έχουν ήδη αθωωθεί. Αλλά το στίγμα για αυτές τις γυναίκες και τις οικογένειές τους παραμένει.

Μερικές από τις δηλώσεις των ίδιων των γυναικών στο ντοκιμαντέρ:

"Μπες στο περιπολικό για εξακρίβωση", μου είπαν. Με μετέφεραν σ' ένα υπόγειο για εξετάσεις. Μου είπαν απλά "έχεις AIDS. Θα πας φυλακή"

"Οι άνθρωποι της ασφάλειας φορούσαν γάντια. Οι αστυνομικοί συμπλήρωναν τα χαρτιά, φορώντας μάσκα. Αφηναν το φαγητό σ' ένα παγκάκι."

"Ηρθε το παιδί να με δει και μου φόρεσαν χειροπέδες."

"Αναγκάστηκα να κόψω τις φλέβες μου για να με μεταφέρουν στο νοσοκομείο κρατουμένων".

" 'Εδιωξαν τ' αδέλφια μου από τη δουλειά, το παιδί μου από το σχολείο."

"Δε θέλω να έχω άρρωστη μαμά" 

"Η Ρωσίδα είναι ανήλικη. Είναι η πρώτη που συνελήφθη. Και η μοναδική που βρέθηκε σε οίκο ανοχής. Πρόκειται για θύμα δουλεμπορίου"  -  Βαγγελιώ Σουμελή (Σύλλογος Συμπαράστασης Οροθετικών).


Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ όμως.  Οι γυναίκες αυτές μαζί με τη στήριξη ομάδων ακτιβιστών έχουν προσφύγει στα δικαστήρια (ελληνικά και ευρωπαϊκά ) για την εκ των υστέρων δικαίωση τους.Ο Βρετανικός οργανισμός Union Solidarity International έχει ήδη ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Αγγλία στον οποίο μπορεί ο καθένας να προσφέρει μια μικρή ή μεγάλη δωρεά που θα διατεθεί στη στήριξη των δικαστικών υποθέσεων των γυναικών.

Τα "Θέματα Υγείας" θα κάνουν live streaming το ντοκιμαντέρ. Μείνετε συντονισμένοι.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου 


"Η στιγμή της διαδικτυακής πρεμιέρας του Ruins / Ερείπια έφτασε!

Μετά από σειρά προβολών του ντοκιμαντέρ μας για την υπόθεση της δίωξης και διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών, η ταινία θα ανέβει στο διαδίκτυο την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Η διάθεση θα ξεκινήσει με streaming του Ruins στο σάιτ της ERT www.ertopen.comτην Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2013 στις 8μμ ώρα Ελλάδας (6μμ UTC). Η ταινία θα γίνει streaming με Ελληνικούς και Αγγλικούς υποτίτλους. H προβολή διοργανώνεται μετά από πρόσκληση των εργαζομένων της ΕΡΤ και της ΕΡΤ3.

Θα μπορέσετε επίσης να το παρακολουθήσετε από το site του Ruins καθώς και απο τα Unfollow, OmniaTV και με γαλλικούς υπότιτλους την ίδια ώρα στο okeanews.fr και με ισπανικούς υπότιτλους στο directa.cat. Ελπίζουμε στη στήριξή σας στην πρεμιέρα του Ruins στο ίντερνετ και των εργαζομένων της ΕRT κάνοντας embed το ζωντανό stream της ΕΡΤ στον ιστότοπό σας την ίδια ημερομηνία (μπορείτε να βρείτε τον κώδικα στο τέλος του κειμένου).

Μετά το ζωντανό streaming το Ruins θα διατεθεί στο σάιτ μας με υπότιτλους σε διάφορες γλώσσες. Θα είναι επίσης διαθέσιμο για κατέβασμα από εδώ.

Σκοπός της διάθεσης του Ruins στο ίντερνετ είναι να φτάσουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό από τους χιλιάδες που έχουν ήδη δει την ταινία στη διεθνή περιοδεία μας. Τους τελευταίους δυο μήνες είχαμε την χαρά και την τύχη να μας φιλοξενήσουν φορείς, οργανισμοί, μικρές και μεγάλες ομάδες από την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και την Αγγλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ολλανδία, την Αυστραλία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία. Οι προβολές μας θα συνεχιστούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού μέσα στους επόμενους μήνες. Η φιλοξενία και ανταπόκριση σας μας έχει γεμίσει με ευγνωμοσύνη και ενέργεια για μελλοντικά σχέδια.

Αυτό που προέχει όμως δεν είναι περισσότερα ντοκιμαντέρ.

Ο δικαστικός αγώνας των οροθετικών γυναικών κατά του Ελληνικού κράτους και κάποιων από τους υπευθύνους για τα έκτροπα της υπόθεσης αυτής δεν έχει τελειώσει. Σειρά προσφυγών και μηνύσεων στα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά δικαστήρια εκκρεμούν και οι γυναίκες και ομάδες ακτιβιστών που τις έχουν καταθέσει, μαζί με τους εθελοντές δικηγόρους που τις στηρίζουν χρειάζονται άμεση συνδρομή.

Γι’αυτό το λόγο η ομάδα παραγωγής μας κάνουμε έκκληση σε όλους σας για τη συνδρομή σας σ’ αυτόν το δικαστικό αγώνα. Ο Βρετανικός οργανισμός Union Solidarity International που στήριξε από την πρώτη στιγμή το ντοκιμαντέρ μας, έχει ήδη ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Αγγλία στον οποίο μπορείτε να κάνετε μια μικρή ή μεγάλη δωρεά που θα διατεθεί στη στήριξη των δικαστικών υποθέσεων των γυναικών.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τις υποθέσεις και τον τρόπο αξιοποίησης των δωρεών μπορείτε να δείτε εδώ (για ελληνικά) και εδώ (για αγγλικά).

Επιπλέον, η ομάδα μας θα διαθέσει ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ από τυχόν εισιτήρια μελλοντικών προβολών, πωλήσεις DVD ή οποιοδήποτε άλλο έσοδο του ντοκιμαντέρ στο δικαστικό αγώνα.
Ελπίζουμε στη δικαίωση των οροθετικών γυναικών. Η δικαιοσύνη για αυτές θα είναι δικαίωση για όλους μας.

H ομάδα παραγωγής του Ruins / Eρείπια"Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου