Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Διλήμματα ζωής-θανάτου για χιλιάδες ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

photo credit: the Italian voice via photopin cc

Για έναν ασθενή που έχει μπει στην λίστα για μεταμόσχευση, κάθε μόσχευμα είναι σωτήριο, σωστά; Ή μήπως όχι; Η μειούμενη δωρεά οργάνων τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αναγκάσει τους γιατρούς να μεταμοσχεύουν όργανα "υψηλού κινδύνου". Αυτό σημαίνει όργανα που προέρχονται από ανθρώπους άνω των 60 ετών, καπνιστές, καρκινοπαθείς ,χρήστες ναρκωτικών και άλλα. Για να δούμε λίγο τα νούμερα, το  ένα τρίτο των νεφρών που μεταμοσχεύονται προέρχεται από δότες υψηλού κινδύνου, ενώ το 45% όλων των οργάνων προέρχεται από καπνιστές. Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι ο λήπτης μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές μετά τη μεταμόσχευση, που σχετίζονται με την ασθένεια του δότη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Jennifer Wederell , μίας νεαρής γυναίκας που είχε γεννηθεί με κυστική ίνωση, μία θανατηφόρα ασθένεια, η οποία μεταξύ άλλων πλήττει τους πνεύμονες και τους καταστρέφει. Το 2011 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση πνεύμονα, μετά από 18 μήνες αναμονή στη λίστα. Αυτό που δε γνώριζε τότε, ήταν ότι οι πνεύμονες ανήκαν σε καπνιστή (20 τσιγάρα ημερησίως). Δυστυχώς γι'αυτήν, ένα χρόνο μετά διαγνώστηκε με καρκίνο των πνευμόνων , ο οποίος έκανε μετάσταση και στα άλλα όργανα, με αποτέλεσμα να φύγει από τη ζωή, με βασανιστικό τρόπο. Προτού πεθάνει, δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί ότι ο δότης ήταν καπνιστής, διαφορετικά θα είχε επιλέξει να μη δεχτεί το μόσχευμα.

Ο πατέρας της άτυχης γυναίκας συμπληρώνει, ότι ο γιος του Richard, που επίσης έπασχε από κυστική ίνωση και έφυγε από τη ζωή προτού μπορέσει να μεταμοσχευθεί, είχε ένα ειρηνικό θάνατο σε αντίθεση με την κόρη του.

Αυτή, αλλά και παρόμοιες περιπτώσεις,εγείρουν ηθικά διλήμματα σχετικά με τη δωρεά οργάνων. Πρέπει να γίνονται δεκτοί ως δότες οι καπνιστές και άλλα άτομα υψηλού κινδύνου; Από την άλλη είναι σωστό να απορρίπτονται όργανα ενώ η ζωή των ασθενών μετριέται σε μέρες ή σε ώρες;

Δύσκολα θα απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ασθενείς οφείλουν να ενημερώνονται σωστά ώστε να μπορούν να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση για τον εαυτό τους.


Δείτε σχετικό ρεπορτάζ του Channel 4 






Σχετικοί σύνδεσμοι
Σύλλογος για την κυστική ίνωση
Patients’ dilemma over rise in high-risk organ donations

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου