Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Αποφάσεις-φωτιά τον ΟΑΕΕ: Υποχρεώνεται να εκδόσει βιβλιάρια υγείας σε οφειλέτες ασφαλισμένους


photo credit: Alex E. Proimos via photopin cc


Πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών αλλά και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών βάζουν φωτιά στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Διαβάζουμε απόσπασμα από το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πελοπόννησος της Κυριακής"

"Στη μια περίπτωση, ομάδα 96 ελεύθερων επαγγελματιών από την Πάτρα και την Κάτω Αχαΐα, με τη νομική εκπροσώπηση του δικηγόρου Γ. Κρινίδη, κατάφερε να κερδίσει (αρ. απόφασης 66/2014) προσφυγή για την θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας για το τρέχον έτος.

Στην δεύτερη περίπτωση (αρ. απόφασης Α1868/2013), ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ από τα Νιφορέικα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, μετά από προσφυγή που είχε ασκήσει και πάλι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών και εκδικάστηκε στις 15/10/2013, δικαιώθηκε στο αίτημά του να συνταξιοδοτηθεί, παρά τις οφειλές που είχε έναντι του οργανισμού, περίπου 50.000 ευρώ"

Αντίστοιχη περίπτωση εκδικάστηκε στην Αθήνα, όπου σύμφωνα με την απόφαση του 9ου Τριμελούς Τμήματος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών δικαστηρίου, ο ΟΑΕΕ είναι υποχρεωμένος " να παρέχει ασφαλιστική κάλυψη υγείας σε ασφαλισμένο που έχει οφειλές

Θυμίζουμε ότι οι εισφορές προς τον ΟΑΕΕ δεν είναι ανάλογες του εισοδήματος τους ασφαλισμένου- σε αντίθεση λόγου χάρη με το ΙΚΑ ή άλλα ταμεία-  δημιουργώντας δυσκολία εξόφλησης τους από τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι 372.000 χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και οι οικογένειες τους.




Πηγές 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου