Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Η Υγεία στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί ελεύθερη μετάφραση από άρθρο της περιοδικής έκδοσης Health & Consumer Voice, τεύχος Οκτωβρίου, 2011, για νέα από το χώρο της υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο Επίτροπος Dalli κοινοποιεί την πρώτη διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, κυβερνητικοί εκπρόσωποι και κορυφαίοι ειδικοί στο χώρο της υγείας συναντήθηκαν στην Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα(NCDs), στη Νέα Υόρκη. Αυτή ήταν  η δεύτερη φορά στην ιστορία των Γενικών Συνελεύσεων των Η.Ε. που συζητήθηκε η Υγεία, μετά από τη Συνάντηση πάνω στον ιό του AIDS το 2001. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπήθηκε από τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Υγείας και  Καταναλωτών,John Dalli, και την Γενική Διευθύντρια για την Yγεία και τους Kαταναλωτές, PaolaTestori-Coggi
   
*Μη μεταδιδόμενα νοσήματα (NCDs): Μη μεταδοτικές αλλά χρόνιες παθήσεις όπως καρκίνος, διαβήτης, καρδιαγγειακά και ορισμένα αναπνευστικά προβλήματα. Είναι οι μεγαλύτερες αιτίες θνησιμότητας στον κόσμο, όντας υπεύθυνες για το 86% των θανάτων στην Ε.Ε. κάθε χρόνο και το 63% των θανάτων παγκοσμίως. Η πολιτική διακήρυξη που υιοθετήθηκε στη συνάντηση των Η.Ε. είναι ένα σημαντικό βήμα προς μία συντονισμένη παγκόσμια απάντηση για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Για πρώτη φορά ο Επίτροπος Dalli , είχε την ευκαιρία να μεταφέρει την διακήρυξη της Ε.Ε. εκ μέρους των Κρατών-μελών της ΕΕ στην Γενική Συνέλευση των Η.Ε.

"Οι βαριές επιπτώσεις των NCDs’ στην υγεία των ανθρώπων, όσο και στη οικονομική ανάπτυξη, απαιτεί επαρκή συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο" είπε ο Επίτροπος Dalli. "Αυτή η ανησυχητική τάση μπορεί να αντιστραφεί μέσα από δράσεις σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν αυτές τις ασθένειες- όπως είναι το κάπνισμα, η φτωχή δίαιτα και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα (...). Η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη την διακήρυξή της σε συνεργασία με την παγκόσμια κοινότητα."

Ο Επίτροπος Dalli θα σκιαγραφήσει το όραμα του για τη σύνδεση μεταξύ της εργασίας της Επιτροπής για τις βλάβες που προκαλούνται από το αλκοόλ, τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα στις επικείμενες συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Υγεία και το Αλκοόλ ( European Alcohol and Health Forum)(Οκτώβριος) και την Πλατφόρμα για Δράση σε Θέματα Διατροφής, Φυσικής Δραστηριότητας και Υγείας(Platform for Action on Diet, Physical Activity and Health) (Νοέμβριος).

Οι θάνατοι του 2011 παγκοσμίως ανά παράγοντα κινδύνου
Κάπνισμα  6 εκ
Μειωμένη φυσική δραστηριότητα 3,2 εκ
Επιβλαβής χρήση αλκοόλ 2,3
Ανθυγιεινή δίαιτα 1,7 εκ
Πηγή: World Health Organisation: Global status report on noncommunicable diseases 2010

Για να μάθετε περισσότερα για την Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου και να διαβάσετε την πολιτική διακήρυξη κάντε κλικ
http://www.un.org/en/ga/president/66/Issues/NCD/ncdindex.shtml 


Ελεύθερη μετάφραση:
Ιωάννα Γ . Παπαγιαννοπούλου



Σχετικοί σύνδεσμοι
Το αρχικό άρθρο
Καρδιοπάθειες και καρκίνος ένοχοι για τους περισσότερους θανάτους στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου