Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Πρώτες βοήθειες : Πώς βοηθάω κάποιον που έπαθε επιληπτική κρίση (Βίντεο)

Αν και η επιληπτική κρίση δεν είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του παθόντα, προκαλεί πανικό στους παρευρισκόμενους, ενώ πολλές φορές λόγω άγνοιας γίνονται λανθασμένες κινήσεις που όχι μόνο δε βοηθούν αλλά βλάπτουν το άτομο, όπως η τοποθέτηση αντικειμένων ανάμεσα στο δόντια του επιληπτικού.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης , η αντιμετώπιση, σε γενικές γραμμές, συνίσταται στην προστασία του επιληπτικού από πιθανούς τραυματισμούς (απομακρύνουμε αιχμηρά αντικείμενα από τον ασθενή, έπιπλα με γωνίες κλπ, τοποθετοπουμε κάτι μαλακό , πχ μαξιλάρι, μπουφάν, κάτω από το κεφάλι του).

Μετά την κρίση γέρνουμε το άτομο στο πλάι, και εάν γνωρίζουμε τον φέρνουμε σε θέση ανάνηψης, ενώ γέρνουμε το κεφάλι του προς τα πίσω. Έτσι αποφεύγουμε τυχόν αναρροφήσεις, που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για τη ζωή του.

Δεν ξεχνάμε να σκεπάσουμε με μια κουβέρτα ή ένα παλτό, για να μην πέσει η θερμοκρασία του, ενώ προσπαθούμε να καθησυχάσουμε τον ασθενή. Επίσης καθησυχάζουμε τους παρευρισκόμενους, ώστε να διατηρηθεί ένα ήρεμο περιβάλλον.

Τέλος, ελέγχουμε το άτομο για τυχόν τραυματισμούς που μπορεί να έχουν προκληθεί από την πτώση και χρειάζονται φροντίδα.

 Παρακαλουθήστε το σχετικό βιντεάκι, του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού (επιλέξτε ελληνικούς υπότιτλους εάν δεν είναι ήδη επιλεγμένοι).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου